미국의 여성생활 잡지 `위민스 헬스(Women’s Health)는 껍질에 영양이 많은 과채 6가지를 소개했다고 알려졌는데요. 실은 7가지 입니다. 원문을 살펴보자면 아래와 같구요. 껍질 까지 먹어야 건강에 이롭다는 이야기 인데요. 친환경 농산물을 왜 먹어야 하는지 가장 잘 보여주는 것이 아닌가 싶습니다.
"Eat more fruits and vegetables" is the nutritional advice we all know leads to better health and fewer pounds. But even if you're crazy about salads, the fact is that washing, peeling, and preparing produce can be a big time suck. That's why we're so thrilled to find out that you can actually cut out the peeling step in many cases, saving time while scoring more nutrients and a flavor upgrade. Below, Philadelphia-based nutritionist Katie Cavuto, R.D., lays out a cheat sheet of eight super-healthy pieces of produce you should never take a knife to.
1. Potatoes
Traditionally, mashed potatoes, potato salad, and even a boiled or roasted potato side dish means the skin has to come off. Bad idea. Twenty percent of the nutrients, like B vitamins and trace minerals, are found in the skin. That's where all of the fiber is too, says Cavuto. Just make sure to scrub the tuber well to ensure it's clean.
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2. Eggplant
The skin of this plump, meaty favorite contains a phytonutrient called nasunin, a potent antioxidant that helps counter cell damage brought on by aging or disease, says Cavuto.
3. Sweet Potatoes
The skin of this holiday favorite is where most of its nutrients are located, says Cavuto; it contains vitamin C, potassium, and betacarotene.
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4. Cucumber
It can be a little rough, but dark green cucumber peel is loaded with immune-boosting antioxidants and fiber, which prevents constipation and supports GI health, says Cavuto.
5. Carrots
As long as you give these grown-in-the-earth veggies a good washing, there's no reason to shave the outer layer. Says Cavuto: "All the antioxidants are concentrated in or directly under the skin."
6. Parsnips
Often called white carrots, parsnips are less sweet, with a winter-spice flavor. But like their orange cousins, they also contain lots of nutrients just under the skin—so keep it on when you cook with the veggie.
7. Apples
Many people remove the skin because it can be tough to digest, but that just means it’s rich in fiber, which fills you up and aids digestion. "Apple skin is rich in quercitin, vitamin C, and triterpenoids, which are cancer fighters," says Cavuto.
기사 원문 ㅣ http://www.womenshealthmag.com/nutrition/stop-peeling-fruits-and-vegetables
◆감자
감자의 껍질에는 비타민B와 미네랄 같은 영양소의 20%가 들어있다고합니다. 해서 잘 씻어서 먹는 것이 중요하구요.
◆가지
가지의 통통한 표면에는 나수신이라는 식물성 생리활성 물질인 파이토뉴트리엔트가 풍부하게 들어있구요, 이 성분은 노화와 질병으로 인해 생기는 세포 손상을 막는 데 도움이 되는 항산화제의 일종이라고합니다.
◆고구마
고구마의 껍질에는 비타민C와 칼륨, 베타-카로틴이 풍부하게 들어있다고합니다.
◆오이
오이의 거칠고 어두운 녹색의 껍질 속에는 면역력을 강화하는 항산화제가 많이 들어있다는데요. 섬유질도 많구요
◆당근
대부분의 항산화 성분이 껍질에 들어있는 대표적 채소가 당근이라고하네요.
◆사과
사과 껍질에는 섬유질이 풍부하고 암 퇴치 효과가 있다고 알려진 퀘르시틴과 비타민C, 트리터페노이드 등의 성분도 껍질에 들어있다고합니다.
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